ВЕСТИРАДИО ЕМИСИЈА „ОТВОРЕНО“ 29.12.2016

Радио емисија о кризи издаваштва која прети да потпуно угаси преостале дечије и школске часописе, о непостојању стандарда када је о том штиву реч, о узроцима и последицама стања у којем таблоиди преузимају васпитно образовну палицу над данашњој децом и тинејџерима, као и о томе шта држава може да учини да се такво стање промени говорили су гости емисије „Отворено“: дечија књижевница и главна и одговорна уредница дечијег часописа „Нај“ из Београда Драгица Ивановић и помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Ђорђе Вукмировић.


ИЗВЕШТАЈ СА ОКРУГЛОГ СТОЛА ОДРЖАНОГ НА БРОДУ „ЗЛАТНО СРЦЕ“ 20.4.2017
ИЗВЕШТАЈ СА ОКРУГЛОГ СТОЛАРАДИО ЕМИСИЈА „ОТВОРЕНО“ 1.6.2017

У емисији Отворено, која се емитује уживо, бавимо се проблемом гашења дечијих школских часописа. Нажалост, одумирање тог штива је све изгледније јер надлежни, али ни новинска удружења, као ни сви медији осим Радио Новог Сада не придају томе значај. Гошћа у студију била је књижевница и главна и одговорна уредница часописа за децу „Нај“ испред издавачке куће „Нова школа“ у Београду Драгица Ивановић. У рубрици НС штрафта, уредница листа за децу „Невен“ Јелена Допуђ причала је са нашом новинарком Иваном Мавић о том једином војвођанском дечијем часопису на ћирилици.


„Добро јутро! Било би ми јако жао ако би се дечји школски часописи угасили јер су едукативни и занимљиви, и јер су мени пуно значили у детињству. С друге стране, знам да су исто значили и многима од вас и зато апелујем на колеге из других медија да се мало позабаве тим проблемом. Жалосно је, а рекла бих и срамно, то што су на улазима појединих школа почели да истичу упозорења којим забрањују продају дечијих часопа. То нису глупи садржаји типа „пронађи разлику“ или „састави пет тачкица“, како су неки покушали да протуре у Блицу. У њима постоји заиста прегршт занимљивих фељтона и прича, на којима су радили стручњаци, посебно када је реч о издавачкој кући Нова школа из Београда. Знам то из једноставног разлога што сам их читала и могу да приметим да су веома професионално урађени и прилагођени узрасту….Управо због тога је и урађена ова емисија и захваљујем Драгици Ужарев Ивановић још једном што ми је била гост, као и родитељима који су се јавили. Узгред, извињавам се колеги и помоћнику покрајинског секретара заа информисање Ђорђу Вукмировићу што сам га грешком сврстала у секретаријат за образовање.“ Ауторка и водитељка емисије: Марија Малеш

Share

Коментари су затворени.